Service til folket

Af Mikael Jalving 29

Midt i en medietid lader vi os spise af med elendigt tv på to danske public service-kanaler. At se dansk tv er som at læse gratisaviser: lutter tomme kalorier. Og når der så endelig er noget, der går tæt på virkeligheden, vil Danmarks Radios programdirektør have udsendelsen fjernet.

Mette Bocks moralisme er typisk for dansk tv. Almindelig fordummelse parret med almindelig berøringsangst.

Men der er heldigvis undtagelser. Tag nu Jes Stein Pedersens udsendelsesrække “Ordet og bomben”, der kan ses på DR2 i øjeblikket, og som besøger internationale forfattere rundt omkring på kloden og konfronterer dem med spørgsmålet om, hvorvidt ord kan hamle op med våben. Vi møder tyskeren Daniel Kehlmann, egypteren Alaa al-Aswany, tyrkeren Orhan Pamuk, pakistaneren Tariq Ali og amerikaneren Jonathan Safran Foer i deres rette elementer: i deres byer, i deres hjem, samtalende, humane, uenige, stridbare, nærværende, og det er ikke bare “godt tv”, som de siger. Det er også oplysende og bevægende.

Fra at have været en overfølsom kulturpave på dagbladet Politiken har Jes Stein Pedersen udviklet sig til at være en tv-vært, der tør gå til biddet i sine debatprogrammer og nu også i denne interviewserie, der er klassisk public service, hvis man mener noget med både offentlighed og service.

Glem sniksnak-programmerne, glem familieunderholdningen, glem hele det fedtlag, der har lagt sig dovent og ubegavet over dansk tv’s bedste sendetid. Skær det bort, fjern det fra skatteydernes skuldre. Alt dette pladder kan det private tv-marked klare mindst ligeså godt, og der er absolut ingen grund til, at det skal være en kollektiv opgave at finansiere systematiseret idioti.

Og vis så i stedet programmer som Jes Steins. Det er service til folket.

Det samme gælder den tv-dokumentar, som ArtPeople just har udsendt om mordet på den russiske journalist Anna Politkovskaya med titlen “Letter to Anna”. Den er sandsynligvis for privat eller ubehagelig for DR’s programdirektør, men vi andre tager ikke skade. Vi bliver klogere. Ikke blot på Politkovskaya og hvad der drev hende fremad, men på Ruslands politiske misere og marionetstyret i Tjetjenien. Sikke forbrydere – og så ligner de oven i købet gangstere fra en dårlig film!

Dette er tv, der rykker. Apropos ord og bomber, så bomb for min skyld gerne DR og TV 2 tilbage til middelalderen – og begynd forfra. 

Ordet og bomben: http://www.dr.dk/DR2/Ordet_og_bomben/20081118155702.htm

Letter to Anna. Mordet på journalist Anna Politkovskaya, dokumentarfilm instrueret af Eric Bergkraut, dvd, 82 min., 149 kr., ArtPeople

Kommentarer er lukket.