Årets julegave

Af Mikael Jalving 8

Er du løbet tør for ideer eller kradser finanskrisen?

Så hold dig fra firehjulstrækkere, ferierejser, diamanter og dyrt lingeri og køb historikeren Steffen Heibergs bog En ny begyndelse i julegave til din opvakte søn, datter eller bedre halvdel. Svigerfar skal naturligvis have nok en trillebør, svigermor en kagerulle, men alle andre har godt af et gensyn med Europas kulturhistorie i middelalderen, hvilket netop er undertitlen på årets julegave. 

Steffen Heiberg giver de fleste lektier for. Hans viden om middelalderen er kolossal, og man bliver mindet om, hvor lidt man går rundt og véd om denne forrygende, fromme og bloddryppende periode i kontinentets historie. Bogen maner således i den grad til ydmyghed, og kan man ikke redde verden, kan man altid slukke mobilen og computeren og læse en god bog som denne.

Heiberg skildrer kulturhistorien fra romerrigets fald til pestens rasen i 1300-tallet og den gryende renæssance – en idéhistorisk bevægelse over næsten 1000 år fra Augustins refleksion over det åndelige livs fortsatte liv efter Roms undergang til den i dag mindre kendte Marsilius fra Padova, som leverede en af periodens skarpeste sondringer mellem politik og teologi. Her møder vi også det moderne synspunkt på folket, at jo flere der inddrages i lovgivningen, jo større er chancen for, at lovene overholdes, ligesom vi møder en kras kritik af pavestolens forsøg på at monopolisere troen. 

I såvel historisk bredformat som mikrostudier af folkevandringer, vikinger, klostervæsen, vasalforhold, paver, byliv, korstog, høvisk digtning, kvinderoller, aristokratisk militarisme og islamisk ekspansion og meget mere rummer fremstillingen det meste af det, der er værd at vide om middelalderen, i hvert fald hvis man skal nøjes med ét bind. Dertil er sagen rigt illustreret, det er simpelthen lækkert boghåndværk. Alt i alt en oplagt gaveidé til folk, der vil vide mere eller ikke har råd til en Ferrari.

Men hvorfor lige middelalderen?

Heibergs hjerte har tydeligvis banket for denne periode i mange år. Mit derimod har aldrig rigtig fået færten af middelalderens mystik og fascinationskraft. Om middelalderen hørte jeg knap nok noget i skolen eller gymnasiet, og da jeg kom på universitetet for at læse netop historie var det første gang, jeg fik et slags forhold til middelalderen – og følgelig famlede jeg nærmest rundt i blinde, før jeg valgte at beskæftige mig med perioder og problemstillinger, som lå mig nærmere.

Min historie er repræsentativ, bilder jeg mig ind. Middelalderen – og latin – er af såvel de gamle marxister som den nye tids managementideologer blevet stedmoderligt behandlet og gemt af vejen eller højst hevet frem for at illustrere, hvor uciviliserede man var dengang, jævnfør lynkurser i hekseafbrændinger og korstog. Heraf skældsordet “middelalderligt”.

Det er en skam. Ikke mindst, fordi vi burde kunne se, at vores tid vokser ud af middelalderens spænding mellem tro og viden, fides et ratio, emner, der ikke behøver nogen omhyggelig introduktion i dag, men understreger, at flere af middelalderens anfægtelser lever videre i nye sammenhænge.

Et andet aspekt af middelalderens aktualitet er det, en anden historiker, Henrik Jensen, har fremhævet i forbindelse med Heibergs bog, nemlig at Europa aldrig blev et imperium: “Mange har følt sig kaldet til at skabe enhed, fra Karl den Store over Adolf Hitler til EU, men indtil videre uden held.”

Heldigvis, kan vi tilføje. Europas splittelse og politiske fragmentering har mestendels været Europas lykke; opdelingen og uroen har fordret og fremmet teknologisk konkurrence, intellektuel skarphed og økonomisk dynamik. Og gjort Europa til en helt utrolig succeshistorie siden 1300-tallet, hvor Steffen Heiberg slutter sin beretning.

Med renæssancen og oplysningstiden fik vi atter en ny begyndelse, men den står på skuldrene af Augustin, som i sin tid tog afsæt i antikkens Rom. Epokerne støder sammen, og ud af disse sammenstød opstår nye epoker. Det romersk-kristne-germanske sammenstød i senantikken var i høj grad med til at skabe det Europa, vi lever i dags dato, og man ser heraf, at det er svært at undslippe historien, når man først kommer i gang.

Men der er som bekendt heller ingen, der har sagt, det skulle være nemt.

Steffen Heiberg: En ny begyndelse. Europas kulturhistorie i middelalderen. Gads Forlag, 528 sider, 399 kr.

Kommentarer er lukket.