Ny Muhammed-krise?

Af Mikael Jalving 390

Ved skæbnens gunst landede 26 spritnye og provokerende karikaturtegninger på mit skrivebord en bedrøvelig mandag morgen. 

Nysgerrigt studerede jeg dem og fik ikke blot kaffen, men havregrød til en hel familie galt i halsen. Dette her er ikke for småbørn – jeg nævner i flæng: masser af bare damer, vel at mærke i selskab med Profeten, den ukrænkelige, samt dertil flere bomber i turbanen, muslimer med multiple koner, den afgående George Walker Bush som muslim med krydsede fingre, kristne præster, guddommelig indgriben, Hitler som taxichauffør, Nyrup som vejrhane, Ellemann med front mod Mekka, Abu Laban som Hitler, hele udtrækket, stort set, inklusiv Pia Kjærsgaard, himmelske jomfruer, burka-telte og andre tvetungede væsener fra virkelighedens forunderlige verden. 

Og det er naturligvis Kurt Westergaard, der har tegnet dem.  

Til min tidligere, nu afskedigede kollega på Groft sagt, Lars Hedegaard, som optrykker dem i en samling af ca. 100 groft sagt-perler fra sit tiårige virke i avisen. Bogen udkommer om tre uger og kan godt gå hen og blive en varm kartoffel. 

Egentlig havde jeg troet, at man havde fået lukket munden på Hedegaard, for slet ikke at tale om Kurt Westergaard, verdens farligste mand ifølge højlydte udøvere af fredens religion. Men nej. De bliver ved. Og det med fornyet saft og kraft. Hedegaard ved tastaturet; Westergaard med sin tusch.

Hvad sidstnævnte tegner her, er værre eller bedre – det sete afhænger som bekendt af beskueren – end den berygtede tegning af manden med en bombe i turbanen, der som bekendt gik kloden over. Det er i hvert fald mere radikalt, ondere og således måske også mere sandt. Et kort øjeblik kunne man godt sidde og frygte, hvad magthaverne tænker i Riyadh, Khartoum, Beirut, Medina eller Teheran, hvis de ser de tegninger. Selv den navnkundige Ahmed Akkari ville få røde knopper. 

Hvad er derfor mere rimeligt end straks at bede forfatter, tegner og forlag trække den bog tilbage? Hurtigst muligt. Den er simpelthen for groft sagt og kan, hvis flere blæser til ilden, forårsage en ny Muhammed-krise. 

Det sidste er skrevet med tyk ironi. Vi skal prise os lykkelige for, at der stadig findes mennesker som Kurt Westergaard, der tør insisterer på sin kunstneriske frihed til at tegne, hvad han finder betimeligt eller nødvendigt. Skulle nogen have glemt det i farten, så har vi stadig ytringsfrihed i dette land, heldigvis. Det indebærer f.eks., at man kan tegne bomber i selskab med hvem så helst, når som helst, så længe man selv har betalt for papiret. 

Apropos Kurt Westergaard: Et sted i Danmark går en ung mand frit rundt på såkaldt ”tålt ophold” efter at have fået rettens ord for at have planlagt at myrde vor tegner, og så fortsætter Kurt Westergaard alligevel som han gør. Med mere prægnans end nogensinde. Det er guts. Det er virtù. Det er ikke mere bullshit fra det kulturelle borgerskab, hvis vandmærke altid har været at dukke nakken og bede om bedre vejr.  

Det skal siges, og det skal tegnes; sådan er det nu engang i et demokrati, længere er den historie faktisk ikke. Resten er øregas, dårlige undskyldninger, uvidenhed eller almindelig frygt. 

Og Hedegaards tekster? Ja, de er vintage Hedegaard og dermed noget af de bedste, der skrives på polemisk, ætsende og begavet dansk. Her uddeles der fortjente slag i masken på den gode tone, de fine og de glatte, alle de velnærede karrieremagere i vor midte. 

En ny Muhammed-krise? 

Tja, det må fremtiden vise. De seneste dødstrusler kommer denne gang fra Somalia, hvor en gruppe hellige krigere ifølge Politiken dags dato sværger hævn over “de beskidte hunde i Danmark”. 

En maskeret talsmand fortsætter: “Må Allah brække deres hænder for det, de har forvoldt. (…) Muslimerne vil aldrig glemme latterliggørelsen af de bedste mennesker på jord og af det sidste sendebud (…) Så sov med tankerne om vores sværd, der drypper med jeres blod.” 

Sådan taler barbariet. Med godhed og mordtrusler. 

Hvis det at ytre sig frit og frygtløst uden at true andre på andet end deres intelligens indebærer en krise, så lad os få nogle flere.

Kommentarer er lukket.